måndag 12 januari 2009

Utmaning 10

Det blir aldrig som man tänkt sig, skulle man kunnat ha som rubrik på den här historian.
Pecka som jobbar ner i södern är uppe på semester den här kvällen har han och kompisarna samlats på byns enda fik. Alla har beställt var sin portelo. Under bordet har dom flaska med hembränt, från vilken dom blandar groggar med portelon, som man gör här med allas tysta samtycke.
Dom är inne på sin tredje hembränts flaska, med andra ord är dom mer eller mindre inne i läsken värd.
Pecka blir oftast filosofisk när han är i det här stadiet säger till kompisarna ”har ni tänkt på en sak, ni vet där ner i söder kan dom intet något annat språk än svenska, jag tror att dom har ett torftigt liv”
Här avbryter Svante ”vadå torftigt liv vad fan menar du”?
- ja dom har ju bara hälften så stort ordförråd som vi som kan både finska och svenska.
- Ja men Micke han kan samiska, finska och svenska han måst ha tre gånger så stort ordförråd som dom där nere.
- Ja där ser du nu fattar du vad ja menar.
Här kommer Tommy med ett inlägg ”mins ni skolfröken som varenda gång vi råkas svära sa att vi hade torftigt ordförråd”?
Nu börjar ögonen lysa på Pecka han tar en stor sup ur glaset och säger ”ja tänk på att skolfröken vår har levt ett fromt och religiöst liv, allt för att komma till himlen, tänk om hon int kommer in i himmelen, ja för att hon ljög för oss om ordförrådet”?
Tommy börjar gråta mellan snyftningarna klämmer han fram ”där står hon framför sankte Pelle å tror att hon sak komma in i härligheten, som hon drömt om hela sitt liv, å sankte Pelle han säger, ner med dej lögnare, ner till hornepär ska du, för där skall du sona dina brott”.
Peka känner att gråten inte är långt borta, han kommer på värdens bästa ide
”pojkar vi måst till skolfröken, så hon får chansen att be om förlåtelse av oss, så att hon kommer in i härligheten, för int är det säkert jag orkar bära på skammen att int vår skolfröken kom in i himlen för min skull”.
Nu storgråter Tommy, Micke myser för nu vet han att spelet börjar, Svante försöker fånga glaset som han av misstag ställt på bordet, samtidigt som han mumlar ”stå still ditt satans glas helvete annars skall jag slå sönder dej” samtidigt som han viftar och fäktar med armarna efter glaset råkar han sparka till flaska med hembränt, den rullar med små dunsar över golvet mot serveringsdisken där Emma tar flaskan och ställer undan den bakom disken. Nu vet Emma att det är hög tid för att få ut pojkarna innan det börjar hända saker. Hon går fram till dom och säger ”har ni hört att vår skolfröken int är riktigt frisk”. Det blir den utlösande faktorn, pojkarna störtar ut vinglande och ranglade förutsätter dom byvägen ner mot skolan. Skolan ligger vackert inbäddad i högsommar grönskan nere vid sjön, Väl framme vid så går dom försiktigt mot lärarbostaden som ligger mellan skolan och stranden. Väl framme vid dörren börjar modet svika. Svante ser hur det är fatt, syndar sej fram å knakar på. Dörren öppnas av en stor kvinna hon hälsar dom välkomna, hon bjuder in dom. När pojkarna går in, sker en förändring hos dom, helt plötsligt är dom fem år gamla och livrädd för den gamla damen. Fröken säger ”äntligen är ni här som jag har väntat, ni är sen i år, har ni haft mycket å stå i eller”? Pecka som helt plötsligt är spik nykter säger ”o ja mycket har det varit” skolfröken dukar fram saft och bullar sen säger hon doppa nu pojkarna mina till det är slut på faten. Pojkarna tittar skamset på varandra å doppar för allt dom är värda. Efter två timmars saftkallas säger Svante ”det börjar vara tid att gå hem till sängen, klockan börjar vara mycket och jag som tänkte fiska i morgon”. Tillslut efter flera ursäkter och undanflykter lyckas pojkarna lämna skolfrökens hus. Med huvudens skamset böjda ner mot marken går dom igenom byn, medvetna om att alla i byn ser dom och skrattar åt deras misslyckande att rädda skolfrökens själ. Som sagt det blir aldrig som man tänk sig.

2 kommentarer:

  1. Hej! Jag såg dig på min blogg -och nu är glad över att kommit hit, till din. Här finns många fina texter -roligt att läsa alla! Mvh Sofie

    SvaraRadera